januari 13, 2018 Jacarrino

AI, WAT DOET FACEBOOK NU?

Dat is de vraag die ik (Jacarrino) van diverse klanten kreeg omtrent het bericht van de oprichter en CEO van Facebook Mark Zuckerberg. In 2018 wilt hij namelijk een sterke nadruk op berichten van vrienden en familie en minder aandacht geven aan de publieke berichten, zoals (nep)nieuws en reclame van bedrijven. Wat betekent dit nu voor je Facebook-marketing?

Eigenlijk is dit alleen maar positief nieuws. Het platform Facebook wordt waardevoller voor je fans. Want de basis van Facebook is toch de sociale interactie tussen vrienden, kennissen, familie, collega’s etc. De algoritme die bepaalt wat jij te zien krijgt op je tijdlijn wordt door Facebook weer onder handen genomen; meer nieuws van je vrienden en minder nieuws van de ‘zakelijke pagina’s’.

Maar wat kan het bovenstaande nieuws nu concreet voor jou betekenen als bedrijf?

1. MEER ADVERTEREN
Omdat Facebook haar algoritme aanpast, zullen de ‘organische’ berichten (Lees: de niet geadverteerde berichten) veel minder bereik hebben dan eerst. Kwam een gemiddelde post nu 7-15% op de gemiddelde tijdlijn terecht, nu zal het bijna niet meer de moeite waard zijn om een gemiddeld bericht te maken zonder te adverteren.

Dus wil je nog steeds communiceren met je fans, dan doe je er verstandig aan om je te verdiepen in Facebook-marketing!

2. KOSTEN PER CONTACT WORDT HOGER
In 2017 waren de kosten om 1000 personen te bereiken (gemiddeld):
€80,— voor kranten/weekbladen
€60,- voor magazines
€22,- voor lokale TV
€18,- voor lokale radio
€3,20 voor Google
€0,95 voor Facebook

Ik voorzie dat de advertentie-inkomsten van Facebook alleen nog maar zal toenemen. Want als het organische bereik drastisch daalt, neemt de vraag naar adverteren alleen maar toe. En mijn voorspelling is dat Facebook, ook gezien de afstand van de andere advertenie-kanalen, de adverteerkosten ook opschroeft. Maar je hebt dan wel een kwalitatiever bereik!

3. KWALITATIEVER BEREIK
Eind vorige jaar heeft Facebook aangegeven om berichten met een ‘engagemenet-bait’ flink te reduceren in het bereikt. Voorbeelden van ‘engagemenet-bait’:
– Tag je vrienden die dit ook moeten zien
– Duimpje omhoog als je deze post kan waarderen
Reden is dat Facebook je tijdlijn meer betekenis wil geven en authentieker en persoonlijker wil maken.

Dit klinkt als een ongelofelijke open deur, maar als je echt wilt scoren met Facebook dan is het raadzaam om een Facebook marketing training te volgen. Want je moet weten hoe jij het beste kunt adverteren maar ook hoe je de meest aantrekkelijke post schrijft.