mei 21, 2019 Jacarrino

BETAAL JIJ VOOR GRATIS?

De jonge dame in de Telegraaf-jas keek mij onderzoekend aan. ‘Mag ik u blij maken met een gratis krant?’. ‘Natuurlijk’, zei ik en nam het papieren cadeau in ontvangst. 

‘Ik mag vandaag 10 personen verrassen met gratis cadeaus!’. Ze keek me aan of ze op punt stond mij een cheque van 1 miljoen euro te overhandigen. 

‘Dat is alleraardigst!’ 

‘Of niet dan! U krijgt van mij tevens een mooie grote gratis Telegraaf boodschappen-tas!’ 

Voordat ik het wist stond ik met een gratis boodschappentas inclusief bijpassend kranten-merk. 

‘Houdt u van geschiedenis?’. Al zou ik niet van geschiedenis houden, dan had ik nog herhaaldelijk ja geknikt. Op het toontje zoals ze het vroeg was ontkennen hetzelfde als toegeven dat je IQ 80 of lager zou zijn. ‘Natuurlijk hou ik van geschiedenis! Sterker nog: ik ben geschiedenis!’

‘Mooi! Dan mag ik u verblijden met een replica van de allereerste gedrukte Telegraaf. Kijkt u maar!’ Zij wees naar de datum die van achttienhonderd-zoveel was. Ook dit historische geschenk stopte ze in mijn nieuwe tas. 

Ze pakte een magazine genaamd ‘Vrouw’. 

‘Dit magazine krijgt u nu ook iedere zaterdag cadeau van ons’. Op de cover kon ik lezen ‘Help/Hoera: ik word 60!”. Omdat zij snel geen bruggetje kon maken, stopte ze het magazine snel in mijn tas alsof het ongewenst drukwerk was die stiekem een nee/nee sticker passeerde. 

‘Maar dit is niet alles wat u vandaag gratis van mij krijgt’. 

‘Nee?’

‘Nee!’ 

Ze pakte een pen en schreef op de krant: 3jr. €0,- ,ma di woe do vr za.

‘Ik mag u 3 jaar lang iedere dag een gratis krant geven. Voor nul euro! Op de maandag (pauze) dinsdag (pauze), woensdag (pauze)….’ 

Ik hoorde het verhaal met een glimlach aan. Want je weet dat hij komt. De catch. Je gaat 3 jaar lang voor iets betalen, maar hoeveel en waarom? Dat blijft tot nu toe de vraag.

‘…Hoe vind u dat klinken!’. 

’Top! Laten we daarom nu stoppen! Want ik ben al snel tevreden, dus hartstikke bedankt voor deze gratis kranten, tas, magazine en historische krant!’

‘Maar ik heb nog een gratis cadeautje voor u! Leest u de krant wel eens digitaal? Want ik mag u iedere week de krant ook drie keer digitaal aanbieden!’. 

Als ik confetti in mijn jaszak had gehad, dan was nu het moment om het rond te strooien!

‘Het enige wat ik vraag, is een klein bedrag. Niet voor de Telegraaf maar voor de bezorger! Wij vragen slechts €3,95 per week om diegene te betalen die iedere ochtend uw krant met liefde komt bezorgen.’ 

Dit was de catch: €3,95 per week, 3 jaar lang. Dus €616,20. Ik heb deze ochtend bedankt voor gratis.

In dit verkoopgesprek op straat zijn een aantal marketing-trucs verpakt. Lees je even mee:

Low ball tactiek. Biedt eerst iets gratis of tegen een zeer lage prijs aan en vertel de toehoorder dan dat men wel moet betalen voor de extra’s (zoals in dit geval voor de bezorging).

Endowement effect. Als je iets in je bezit hebt gekregen, wordt het moeilijk om weer terug te geven. De tas met kranten en magazines had ik dus al in mijn handen.

De schaarste bias. Dat ik één van de tien uitverkorene was voor deze actie, daar creëer je schaarste mee. 

Tip aan de Telegraaf: jullie kunnen echt beter dan dit. Het verpakken van al deze ‘slimme’ technieken als verkoopmethode kan echt niet meer. Voeg, in plaats van deze verkooptrucs, waarde toe. Dit geeft jullie en de lezers uiteindelijk een veel fijner gevoel. 

Tip aan mijn lezers: vind je tijdens een verkoopgesprek de gemaakte aanbieding echt heel aantrekkelijk, vraag dan of je er een nachtje over mag slapen. Kan het niet, sla het aanbod dan beleefd af. Kan het wel, dan heeft zowel de koper als verkoper bij een gemeende ‘Ja’ de perfecte beleving bij het gewenste product. 

Jacarrino Dost
MasterMind/Reclame-adviseur

Primulalaan 2
6851 TD Huissen
026-2222091
06-412 17 212

  • Interessant? Delen is het nieuwe vermenigvuldigen 😉

Waarom zou je jouw social media door ons laten verzorgen?

Welke social media kanalen passen het best bij jouw bedrijf
en doelstellingen? Wij komen met een heldhaftig strijdplan.

Bekijk meer Vlogs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *