mei 8, 2016 Jacarrino

Hegarty over Reclame – De 10 AHaa-momenten

Wij zijn dol op lezen. Maar na het lezen van een boek, is het vaak een kunst om de echte leermomenten eruit te halen. Dit is dus geen reguliere boekreview, maar wij hebben de ‘De AHaa- momenten van ‘Hegarty over Reclame’ voor u geselecteerd.

Iets over de auteur

Het beste om meer over een onderwerp te weten, is de ervaringen van mensen te lezen die succesvol met hetzelfde bijltje hebben gehakt. John Hegarty, is volgens de achterflap van het boek ‘één van de spraakmakendste creative directors in de reclamewereld’. Hij was onder andere oprichter en aandeelhouder van Saatchi & Saatchi en mede-oprichter van TWBA en BBH.

Hierbij onze top 10 AHaa-momenten van ‘Hegarty over Reclame’:

 1. Wees oneerbiedig. Een voorbeeld is de campagne voor het biermerk Boddingstons. De gangbare opinie was dat schuim, ‘cream’ in het engels, geen eigenschap was waar je bier mee kon verkopen. Daarom creëerden Hegarty en zijn collega’s ‘the cream of Manchester’ en overdreven het ‘creamy’ aspect van dit bier door het af te beelden als een horentje roomijs, scheerschuim, haarcrème en nog andere vormen. Zij speelden met oneerbiedige beelden in op de verbeeldingskracht van de consument en transformeerden Boddingstons tot cultmerk.
 2. Blijf enthousiast. Het woord ‘Enthousiast’ komt uit het Grieks en betekent zoveel als ‘met God zijn’. Ideeën zijn in wezen energie, wat weer leidt tot enthousiasme!
 3. Merken zijn alleen betekenisvol als het publiek kan kiezen. Een merk-campagne voor de politie of ziekenhuis vind Hegarty maar flauwekul. Als je na een hartinfarct in allerijl naar het ziekenhuis wordt gebracht, dan gaan de ziekenbroeders je niet vragen welke ziekenhuis met bijbehorende slogan je prefereert.
 4. Het sterkste merk: De katholieke kerk. 

Het logo. Het werelds eenvoudigste logo: het kruis. Dit logo werd pas 400 jaar na christus door de katholieke kerk ingevoerd. In plaats van een symbool van een vis (alle apostelen waren vissers) of een hamer (Jezus was immers een timmersmanszoon), koos de kerk voor een symbool van lijden en zelfopoffering.

360 graden denken. De kerken worden gebouwd in de vorm van een kruis.

7 dagen per week. Je kon iedere dag terecht bij de kerk

Dienstenpakket uitbreiden. Naast de reguliere diensten was er nu ook ruimte voor trouwen, rouwen en dopen.

Locatie. De kerken staan altijd in het hart van een stad of dorp en vormen meestal het hoogste gebouw.

Culturele en filosofische boost. Michael Angelo beschilderde de gewelven en de componisten Bach, Mozart en Beethoven verzorgden de muziek van dit concern.

Brand book. De bijbel.

Diensten. De kerk verkoopt geen tastbaar product, maar een geloof. Tegenwoordig promoten we veel zaken die we niet kunnen zien: denk aan digitaal bankieren en je mobiele provider verkoopt luchttrillingen.

  1. Reclamebureaus zijn er alleen om creatieve oplossingen voor de problemen van hun cliënten te vinden. En sterkte nog; dat verwachten de klanten ook van een reclame-bureau.
  2. Woorden belemmeren de communicatie. Een beeld zegt zegt meer dan 1000 woorden en schrijven is schrappen!
  3. Focus op de kansen, niet op de problemen. Ondernemen is immers focussen op het opstaan dan terugdenken aan de pijn van het vallen.
  4. De eerste les over merknamen: wees memorabel. Het is heel moeilijk iets te kopen wat je je niet kunt herinneren. Kent u Cellnet nog? Nee zeker. Toen Orange, de Europese provider voor mobiele telefonie midden jaren haar merk ‘Orange’ lanceerde, was het meteen anders. ‘Orange’  blijft plakken en veel pakkender dan concurrent Cellnet. Ook de slogan’ The future is bright, the future is Orange’ is anders en prikkelend.
  5. Begin met een geweldig idee en bepaal dan hoe je de media kunt combineren en benutten
  6. Reclame is magie. Een goed reclamebureau is steeds op zoek naar een idee dat een kleine investering in een reclameboodschap transformeert tot een nettowinst van miljoenen.

  Dat zijn onze AHaa-momentjes. Heb je het boek ‘Hegarty over Reclame’ ook gelezen en mis je een ‘AHaa’ moment? Laat deze dan achter in de comments!

   

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *