maart 26, 2020 Jacarrino

ONDERNEMER, JIJ GAAT NIET FAILLIET. NOOIT.

Ook niet door de Corona-crisis

‘Hoe gaat het nu met jou?’. Dit is een vraag die ik de laatste weken vaak aan mijn cliënten heb gesteld en die ik ook weer terugkreeg. We zitten midden in de Corona-Crisis. Of misschien nog maar aan het begin. 

Ondernemers hebben het nu zwaar. Het maatschappelijke belang gaat voor het individuele belang. 

‘Flatten the Curve’.

Op dit moment, 26 maart 2020, zijn er 1150 plekken op de intensive Care. Er zijn door de overheid diverse regels bedacht om de zorgvraag geleidelijker te laten verlopen. Dus dat iedere Nederlander die IC-zorg nodig heeft, deze ook krijgt. Het maatschappelijk belang gaat voor het individuele belang. 

En daar zit je dan als ondernemer. Je sportschool, café, restaurant, kapperszaak of schoonheidssalon gaat dicht tot nadere orde. 3 weken, 1 maand, 2 maanden of langer? En hoe zit het met de toeleveranciers van deze bedrijven? En doordat alle evenementen en ‘samenscholingen’ zijn verboden, heb jij als coach, trainer of spreker geen inkomsten. En zo zijn er tal van ondernemingen en ondernemers die worden geraakt door het virus. En het wordt nog erger. 

Je hoeft geen analyticus te zijn dat de wereld met deze strategie aan de vooravond staat van een economische depressie. De Amerikaanse president en zakenman Trump ziet dit en wil verder gaan de handel en de wandel. Alhoewel hij wordt afgeschilderd als een harteloze zakenman, geeft de geschiedenis hem wel gelijk; een economische depressie van deze omvang zal hoogstwaarschijnlijk meer levens kosten dan een Corona-virus. Dus je kiest uit twee kwaden. 

Maar als jouw vader, moeder, opa of oma wordt getroffen door het Corona-virus, dan is de keuze snel gemaakt. Want geld is het middel, maar nooit het doel. En hierin verschilt de Europese aanpak zich van de gewenste aanpak van Trump. Ik ben benieuwd hoe we hier in 2030 naar terugkijken.  

Ik wil je niet bang maken, maar wel bewust maken van het speelveld waarin jij je begeeft. 

Terug naar jou als ondernemer. Goed nieuws; deze crisis gaat voorbij. Zoals alle crisissen voorbij zijn gegaan. Je kunt kiezen uit drie tactieken om deze crisis te dealen:

Bevriezen, vluchten of vechten. 

Als je een ondernemer bent in hart en nieren, dan kies je voor de laatste optie. Vechten!

Eens? Maar waar begin je? Ik help je op weg. 

Pak je computer, open Word, pages of een ander tekstprogramma en ga schrijven. Dit hoeft zelfs niet in een model. Begin gewoon. Misschien houd je de tekst voor jezelf of misschien deel je deze naderhand. 

Wil je toch een soort van model? Ok!

1. Schrijf wat jou nu het meeste pijn doet als ondernemer. Schrijf je helemaal leeg. Uit de mens en in het systeem (oftewel je tekstverwerkingsprogramma). 

2. Schrijf nu waar je kansen in ziet. Wees hier ook eerlijk in. Zie je geen kansen meer? Dat kan zeker. Beantwoord dan de vraag ‘Welke nieuwe diensten, nieuwe producten of misschien zelfs nieuwe onderneming zou ik vandaag beginnen?’ Dan creëer je kansen en geeft energie. Leuk is het begin van goed. Schrijf je nu ook helemaal leeg. 

‘Het zijn niet de sterksten die overleven, maar degenen die zich het beste aanpassen aan de omgeving’- Darwin

Je bent ondernemer en je hebt al vaker met een crisisbijltje gehakt. Hoe groot of klein dan ook. 

Luister nu meer dan ooit op je onderbuik gevoel. En…blijf werken. Wees niet lui. Blijf vechten!

Kijk naar je lijstje met kansen en blijf aan jezelf werken. Hierin ligt het echte kapitaal. Niet in je onderneming. 

De Dikke van Dale heeft de volgende definitie:

‘on·der·ne·ming (de; v; meervoud: ondernemingen; verkleinwoord: onderneminkje)

1 iets dat je onderneemt

‘iets dat je onderneemt’. Laat deze definitie tot je doordringen. Hoe gisteren je onderneming eruitzag, hoeft morgen niet je onderneming te zijn. Pas je aan aan je omgeving. En begin er nu mee. Vandaag! 

Wat er ook gebeurt met je onderneming, jouw kennis neemt niemand van je af. Een ondernemer, in tegenstelling tot een onderneming, gaat dus nooit failliet.

Onderneem! 

Met heldhaftige groet,

Jacarrino